Suntory
2012-11-30 med Bernt Sjödin
Jag gjorde under tiden
4 – 17 april en resa till Japan för bl.a. destilleribesök. Men resan innehöll
mycket mer; barbesök, kultur, bad m.m. Reseledare var Mikael Nilsson,
spritansvarig på Akkurat. Övriga deltagare i resan
var Maj Kozul, pubchef Bishops
Arms Malmö och Bengt Carlson, f.d. tandläkare från Borås och min följeslagare
vid otaliga whiskyevenemang.
Suntory har två
maltdestillerier inom företaget, Yamazaki och Hakushu. Yamazaki är Japans
äldsta destilleri och startade 1924 under ledning av Shenjiro
Torii och Masataka Taketsuru. En vänskap som dock blev kortvarig. 1934 lämnade
Taketsuru företaget och startade Nikka. Yamazaki som ligger strax utanför Kyoto
var det enda Suntory-destilleri som jag besökte.
Världens mest komplexa destilleri! Men mera om detta senare. Hakushu som ligger
i trakterna av berget Fuji startade 1973 och har en kapacitet på ca 3 miljoner
liter alkohol/år.
Efter att under många
år producerat mindre än kapacitet, så har nu marknaden förändrats och det är
full produktion, 5 miljoner liter alkohol/år, som gäller för Yamazaki – Japans
största maltdestilleri. En huvudorsak till den ökade produktion är den framgång
som varit för Highball. En drink som marknadsförts
hårt av Suntory. Recept för Highball:
·
Whisky
(helst från Suntory) 1 del
(=3-4 cl)
·
Sodavatten
3
delar
·
Stora
isbitar; stora isbitar för att isen inte skall smälta för snabbt och göra
drinken vattnig.
·
Whisky och
soda kyls; whisky gärna i frysskåp. Helst skall även glasen kylas.
Highball dricks ofta i stället för en öl före en måltid. Viktigt att den är
riktigt kall.
Yamazaki – världens mest komplexa destilleri.
Några fakta:
Tyvärr lyckades vi
inte få tag på någon Yamazaki 25yo till provningen. Kunde inte någonstans i
Europa. Yamazaki 25yo var den bästa whisky jag provade under min resa och den
enda whisky som jag drack två dram av.
Japan ligger bara inte
långt bort från Sverige. Det är också ett land som i många avseenden är
annorlunda jämfört med Sverige. Några tankar, reflektioner och upplevelser från
min resa.
Japan har enligt min
bedömning världens bästa whiskybarer. Små barer och
där det måste finnas ledig sittplats för att få komma in. Första resan för
Micke där vi kom in på alla barer. Stort sortiment och många ovanliga
buteljeringar. Mest skotsk single malt. Mindre japansk whisky än jag hade
trott. Kunde notera att Whisky Auction var en inköpskälla och barägarna hade
god koll på aktuella priser. Bl.a. aktuella priser på Karuizawa 1967 där SMAD
köpte de två flaskor som såldes strax före min avresa.
När jag sammanfattar
resan så var det en upplevelse utöver det vanliga. För egen del känner jag mig
övertygad om, att ingen svensk kan arrangera en bättre resa till Japan än Micke
Nilsson. Man fixar kanske besök hos destillerier lika bra, men det var ju så
mycket mer i vår resa. Dessutom talar Micke flytande japanska vilket bara
innebär plus i det här fallet. Jag hade tillsammans med Bengan bearbetat Micke
under en längre tid; åtminstone mer än två år. Så småningom blev vi godkända
som ressällskap. Man inser vid en sådan här resa då gruppen umgås all vaken tid
under två veckor att det är viktigt med en fungerande personkemi. Annars kan
det bli jobbigt.
Bernt Sjödin
Följande buteljeringar
provades och med poäng från omröstningen för resp. whisky som kvällens bästa.
Glas 1 |
Hakushu 12Y 43% OB |
559:- |
6 |
Poäng |
Glas 2 |
Yamazaki 12Y 43% OB |
559:- |
20 |
Poäng |
Glas 3 |
Hakushu 18Y 43% OB |
789:- |
59 |
Poäng |
Glas 4 |
Yamazaki 18Y 43% OB |
1185:- |
154 |
Poäng |
Glas 5 |
Hibiki 17Y 45% |
899:- |
111 |
Poäng |
Glas 6 |
Yamazaki Puncheon 43% OB |
882:- |
65 |
Poäng |
Glas 7 |
Hakushu Heavily Peated 46% OB |
882:- |
119 |
Poäng |
Per Eriksson
Det underlägg
vi använde som PDF
Provningsnoteringar Per Eriksson.
Hakushu 12Y 43% OB
Doft: Vanilj, äpplen, ek choklad,
sötma, mjuk, godis, kolor
Smak: Godis, söt lakrits, ek, vanilj
Eftersmak: Godis, lakrits, vanilj, ek
Poäng: 87
Yamazaki
12Y 43% OB
Doft: Vanilj, sockersöt, ek, taniner,
choklad
Smak: Godis, lakrits, pepprig, choklad, vanilj
Eftersmak: Kryddor, peppar, vanilj
Poäng: 86
Hakushu
18Y 43% OB
Doft: Sötma, vanilj, taniner, godis,
bourbon toner
Smak: Bourbon toner, vanilj, ek, rök
touch, sötma, choklad, godis
Eftersmak: Lätt rök, sötma, ek, vanilj, kryddor, lång och balanserad
Poäng: 89
Yamazaki 18Y 43% OB
Doft: Ek, sherry toner, choklad, torkad frukt, sötma
Smak: Sherry, sötma, ek, godis, frukt
Eftersmak: Sötma, sherrytoner, godis, torr ek, kryddor, lång
Poäng: 90
Hibiki 17Y 45%
Doft: Choklad, frukt, äpplen, viss bitterhet, lite ek
Smak: Vanilj, ek choklad
Eftersmak: Ek, choklad, lite kryddor
Poäng: 88
Yamazaki Puncheon
43% OB
Doft: Mycket söt, vanilj, ung, lite bitter
Smak: Sötma, godis, choklad, lite ek, lite taniner, kryddor,
spritig
Eftersmak: Ek, choklad, kort
Poäng: 85
Hakushu Heavily
Peated 46% OB
Doft: Rök, sötma, vanilj, lite godis
Smak Rök, sälta, kryddor, godis, ek, frukt, mjuk rök
Eftersmak: Vanilj, godis, sammetslen, kryddig, lång
Poäng: 88
ProvningsnoteringarBernt
Sjödin
Hakushu 12yo, 43%
Färg: Guldfärgad
Doft: Fruktig, vanilj, mycket äpple
Smak: Äpplig, vanilj, lite fat
Eftersmak: Fattoner, vanilj
Poäng: 84
Yamazaki
12yo, 43%
Färg: Guld
Doft: Fattoner, lite pepprig
Smak: Torkad frukt, fat, aning vanilj
Eftersmak: Fattoner, vanilj, lite sötma, aning russin
Poäng: 86
Hakushu
18yo, 43%
Färg: Ljus bärnsten
Doft: Fattoner, torkad frukt
Smak: Fattoner, torkad frukt, stor smak
Eftersmak: Lång – medellång, torkad frukt, sötma, fat
Poäng: 90
Yamazaki 18yo, 43%
Färg: Bärnsten
Doft: Stor, torkad frukt, fattoner
Smak: Fattoner, torkad frukt, sträv
Eftersmak: Lång med fat, torkad frukt, sötma, choklad
Poäng: 92
Hibiki 17yo, 45%
Färg: Ljus bärnsten
Doft: Vanilj, frisk
Smak: Sötma, fat, vanilj
Eftersmak: Medellång med vanilj, fattoner, sötma, citrustoner
Poäng: 87
Yamazaki Puncheon,
43%
Färg: Guldfärgad
Doft: Fattoner, vaniljtoner, aning torkad frukt
Smak: Vanilj, fattoner, äpplig
Eftersmak: Mycket vanilj, lite fat, sötmatoner
Poäng: 85
Hakushu Heavily
Peated, 46%
Färg: Guldfärgad
Doft: Rökig, vaniljtoner
Smak Rökig, äppeltoner
Eftersmak: Lång, rökig, vanilj, sötma
Poäng: 88