Suntory 2012-11-30 med Bernt Sjödin

 

008

 

Jag gjorde under tiden 4 – 17 april en resa till Japan för bl.a. destilleribesök. Men resan innehöll mycket mer; barbesök, kultur, bad m.m. Reseledare var Mikael Nilsson, spritansvarig på Akkurat. Övriga deltagare i resan var Maj Kozul, pubchef Bishops Arms Malmö och Bengt Carlson, f.d. tandläkare från Borås och min följeslagare vid otaliga whiskyevenemang.

 

Suntory har två maltdestillerier inom företaget, Yamazaki och Hakushu. Yamazaki är Japans äldsta destilleri och startade 1924 under ledning av Shenjiro Torii och Masataka Taketsuru. En vänskap som dock blev kortvarig. 1934 lämnade Taketsuru företaget och startade Nikka. Yamazaki som ligger strax utanför Kyoto var det enda Suntory-destilleri som jag besökte. Världens mest komplexa destilleri! Men mera om detta senare. Hakushu som ligger i trakterna av berget Fuji startade 1973 och har en kapacitet på ca 3 miljoner liter alkohol/år.

 

Efter att under många år producerat mindre än kapacitet, så har nu marknaden förändrats och det är full produktion, 5 miljoner liter alkohol/år, som gäller för Yamazaki – Japans största maltdestilleri. En huvudorsak till den ökade produktion är den framgång som varit för Highball. En drink som marknadsförts hårt av Suntory. Recept för Highball:

·        Whisky (helst från Suntory)            1 del (=3-4 cl)

·        Sodavatten                                     3 delar

·        Stora isbitar; stora isbitar för att isen inte skall smälta för snabbt och göra drinken vattnig.

·        Whisky och soda kyls; whisky gärna i frysskåp. Helst skall även glasen kylas.

Highball dricks ofta i stället för en öl före en måltid. Viktigt att den är riktigt kall.

 

 Yamazaki – världens mest komplexa destilleri. Några fakta:

 

Tyvärr lyckades vi inte få tag på någon Yamazaki 25yo till provningen. Kunde inte någonstans i Europa. Yamazaki 25yo var den bästa whisky jag provade under min resa och den enda whisky som jag drack två dram av.

 

Japan ligger bara inte långt bort från Sverige. Det är också ett land som i många avseenden är annorlunda jämfört med Sverige. Några tankar, reflektioner och upplevelser från min resa.

 

Japan har enligt min bedömning världens bästa whiskybarer. Små barer och där det måste finnas ledig sittplats för att få komma in. Första resan för Micke där vi kom in på alla barer. Stort sortiment och många ovanliga buteljeringar. Mest skotsk single malt. Mindre japansk whisky än jag hade trott. Kunde notera att Whisky Auction var en inköpskälla och barägarna hade god koll på aktuella priser. Bl.a. aktuella priser på Karuizawa 1967 där SMAD köpte de två flaskor som såldes strax före min avresa.

 

När jag sammanfattar resan så var det en upplevelse utöver det vanliga. För egen del känner jag mig övertygad om, att ingen svensk kan arrangera en bättre resa till Japan än Micke Nilsson. Man fixar kanske besök hos destillerier lika bra, men det var ju så mycket mer i vår resa. Dessutom talar Micke flytande japanska vilket bara innebär plus i det här fallet. Jag hade tillsammans med Bengan bearbetat Micke under en längre tid; åtminstone mer än två år. Så småningom blev vi godkända som ressällskap. Man inser vid en sådan här resa då gruppen umgås all vaken tid under två veckor att det är viktigt med en fungerande personkemi. Annars kan det bli jobbigt.

 

Bernt Sjödin

 

 

 

 

DSC_0124

 

DSC_0128

 

Följande buteljeringar provades och med poäng från omröstningen för resp. whisky som kvällens bästa.

Glas 1

Hakushu 12Y 43% OB

559:-

6

Poäng

Glas 2

Yamazaki 12Y 43% OB

559:-

20

Poäng

Glas 3

Hakushu 18Y 43% OB

789:-

59

Poäng

Glas 4

Yamazaki 18Y 43% OB

1185:-

154

Poäng

Glas 5

Hibiki 17Y 45%

899:-

111

Poäng

Glas 6

Yamazaki Puncheon 43% OB

882:-

65

Poäng

Glas 7

Hakushu Heavily Peated 46% OB

882:-

119

Poäng

 

 

Per Eriksson

 

Det underlägg vi använde som PDF

 

Den inbjudan som skickades ut

 

 

Provningsnoteringar Per Eriksson.

 

Hakushu 12Y 43% OB

Doft:                Vanilj, äpplen, ek choklad, sötma, mjuk, godis, kolor

Smak:              Godis, söt lakrits, ek, vanilj

Eftersmak:       Godis, lakrits, vanilj, ek

Poäng:            87

 

Yamazaki 12Y 43% OB

Doft:                Vanilj, sockersöt, ek, taniner, choklad

Smak:              Godis, lakrits, pepprig, choklad, vanilj

Eftersmak:       Kryddor, peppar, vanilj

Poäng:            86

 

Hakushu 18Y 43% OB

Doft:                Sötma, vanilj, taniner, godis, bourbon toner

Smak:              Bourbon toner, vanilj, ek, rök touch, sötma, choklad, godis

Eftersmak:       Lätt rök, sötma, ek, vanilj, kryddor, lång och balanserad

Poäng:            89

 

Yamazaki 18Y 43% OB

Doft:                Ek, sherry toner, choklad, torkad frukt, sötma

Smak:              Sherry, sötma, ek, godis, frukt

Eftersmak:       Sötma, sherrytoner, godis, torr ek, kryddor, lång

Poäng:            90

 

Hibiki 17Y 45%

Doft:                Choklad, frukt, äpplen, viss bitterhet, lite ek

Smak:              Vanilj, ek choklad

Eftersmak:       Ek, choklad, lite kryddor

Poäng:            88

 

Yamazaki Puncheon 43% OB

Doft:                Mycket söt, vanilj, ung, lite bitter

Smak:              Sötma, godis, choklad, lite ek, lite taniner, kryddor, spritig

Eftersmak:       Ek, choklad, kort

Poäng:            85

 

Hakushu Heavily Peated 46% OB

Doft:                Rök, sötma, vanilj, lite godis

Smak               Rök, sälta, kryddor, godis, ek, frukt, mjuk rök

Eftersmak:       Vanilj, godis, sammetslen, kryddig, lång

Poäng:            88

 

ProvningsnoteringarBernt Sjödin

 

Hakushu 12yo, 43%

Färg:               Guldfärgad

Doft:                Fruktig, vanilj, mycket äpple

Smak:              Äpplig, vanilj, lite fat

Eftersmak:       Fattoner, vanilj

Poäng:            84

 

Yamazaki 12yo, 43%

Färg:               Guld

Doft:                Fattoner, lite pepprig

Smak:              Torkad frukt, fat, aning vanilj

Eftersmak:       Fattoner, vanilj, lite sötma, aning russin

Poäng:            86

 

Hakushu 18yo, 43%

Färg:               Ljus bärnsten

Doft:                Fattoner, torkad frukt

Smak:              Fattoner, torkad frukt, stor smak

Eftersmak:       Lång – medellång, torkad frukt, sötma, fat

Poäng:            90

 

Yamazaki 18yo, 43%

Färg:               Bärnsten

Doft:                Stor, torkad frukt, fattoner

Smak:              Fattoner, torkad frukt, sträv

Eftersmak:       Lång med fat, torkad frukt, sötma, choklad

Poäng:            92

 

Hibiki 17yo, 45%

Färg:               Ljus bärnsten

Doft:                Vanilj, frisk

Smak:              Sötma, fat, vanilj

Eftersmak:       Medellång med vanilj, fattoner, sötma, citrustoner

Poäng:            87

 

Yamazaki Puncheon, 43%

Färg:               Guldfärgad

Doft:                Fattoner, vaniljtoner, aning torkad frukt

Smak:              Vanilj, fattoner, äpplig

Eftersmak:       Mycket vanilj, lite fat, sötmatoner

Poäng:            85

 

Hakushu Heavily Peated, 46%

Färg:               Guldfärgad

Doft:                Rökig, vaniljtoner

Smak               Rökig, äppeltoner

Eftersmak:       Lång, rökig, vanilj, sötma

Poäng:            88